Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najłatwiejsza metoda na domowe chlebki pita.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 102
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 183
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1260
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 500
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 102
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 183
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1260
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 500
Składniki
Miałam drożdże suszone. rozrobiłam je z odrobiną ciepłej wody, łyżka mąki, cukrem i sola i oliwą. Gdy spieniły się dodałam mąki i wodę i wyrobiłam w robocie. Przy użyciu świeżych drożdży wystarczy je rozmieszać w ciepłej wodzie i nie trzeba czekać na wyrastanie. Ciasto wyrosło. W sumie wyjdzie 16 chlebków. Ciasto podzieliłam na pól, potem każdą połówkę na cztery i na dwa. Rozwałkowałam na bardzo cienko, podsypując mąką- żytnia mąka to ułatwia. Połowę ciasta można przechowywać w lodówce i wykorzystać np do pizzy.
Rozgrzałam suchą patelnię dosyć mocno. Kładłam chlebki na minutę lub mniej z każdej strony. Do lekkiego zrumienienia bąbli. Chlebki można zawinąć w ścierkę i w torbę foliową, nie zeschną się.
Smacznego :)