Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najłatwiejsza metoda na domowe chlebki pita.
Pyszne spaghetti przygotowane w patelni. Makaron gotowany w sosie idealnie si...
Odsłon: 6432
Szybkie spaghetti. Przepis pochodzi z gazety, troszkę zmieniony przeze mnie....
Odsłon: 1020
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3612
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 104
Spaghetti z sosem z szynki, cebuli i jogurtu naturalnego. Smaczny obiad w 15...
Odsłon: 1232
Pyszne spaghetti przygotowane w patelni. Makaron gotowany w sosie idealnie si...
Odsłon: 6432
Szybkie spaghetti. Przepis pochodzi z gazety, troszkę zmieniony przeze mnie....
Odsłon: 1020
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3612
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 104
Spaghetti z sosem z szynki, cebuli i jogurtu naturalnego. Smaczny obiad w 15...
Odsłon: 1232
Składniki
Miałam drożdże suszone. rozrobiłam je z odrobiną ciepłej wody, łyżka mąki, cukrem i sola i oliwą. Gdy spieniły się dodałam mąki i wodę i wyrobiłam w robocie. Przy użyciu świeżych drożdży wystarczy je rozmieszać w ciepłej wodzie i nie trzeba czekać na wyrastanie. Ciasto wyrosło. W sumie wyjdzie 16 chlebków. Ciasto podzieliłam na pól, potem każdą połówkę na cztery i na dwa. Rozwałkowałam na bardzo cienko, podsypując mąką- żytnia mąka to ułatwia. Połowę ciasta można przechowywać w lodówce i wykorzystać np do pizzy.
Rozgrzałam suchą patelnię dosyć mocno. Kładłam chlebki na minutę lub mniej z każdej strony. Do lekkiego zrumienienia bąbli. Chlebki można zawinąć w ścierkę i w torbę foliową, nie zeschną się.
Smacznego :)