Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najłatwiejsza metoda na domowe chlebki pita.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94081
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3575
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1656
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2342
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94081
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3575
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1656
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2342
Składniki
Miałam drożdże suszone. rozrobiłam je z odrobiną ciepłej wody, łyżka mąki, cukrem i sola i oliwą. Gdy spieniły się dodałam mąki i wodę i wyrobiłam w robocie. Przy użyciu świeżych drożdży wystarczy je rozmieszać w ciepłej wodzie i nie trzeba czekać na wyrastanie. Ciasto wyrosło. W sumie wyjdzie 16 chlebków. Ciasto podzieliłam na pól, potem każdą połówkę na cztery i na dwa. Rozwałkowałam na bardzo cienko, podsypując mąką- żytnia mąka to ułatwia. Połowę ciasta można przechowywać w lodówce i wykorzystać np do pizzy.
Rozgrzałam suchą patelnię dosyć mocno. Kładłam chlebki na minutę lub mniej z każdej strony. Do lekkiego zrumienienia bąbli. Chlebki można zawinąć w ścierkę i w torbę foliową, nie zeschną się.
Smacznego :)