Ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu, nadziane jabłkami, w formie rogalika będzie super dodatkiem do wieczornej herbatki.
Cynamonowe rogaliki z jabłkami
Składniki
- Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 kostki margaryny
- Nadzienie:
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- Dodatkowo:
- białko do posmarowania wierzchu
- cukier puder do oprószenia
Składniki
- Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 kostki margaryny
- Nadzienie:
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- Dodatkowo:
- białko do posmarowania wierzchu
- cukier puder do oprószenia

Etapy przygotowania
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostały cukier mieszamy z mąką, jajkiem i cynamonem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i ponownie dobrze zagniatamy. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w rondlu, zasypujemy je cukrem i cynamonem. Całość podgrzewamy do czasu, aż jabłka będą miękkie. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Każdą część kroimy na 6 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta nakładamy po łyżeczce wcześniej przygotowanych jabłek, zwijamy i formujemy rogaliki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 137
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 137



Składniki
- Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 kostki margaryny
- Nadzienie:
- 2 jabłka
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- Dodatkowo:
- białko do posmarowania wierzchu
- cukier puder do oprószenia
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostały cukier mieszamy z mąką, jajkiem i cynamonem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i ponownie dobrze zagniatamy. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w rondlu, zasypujemy je cukrem i cynamonem. Całość podgrzewamy do czasu, aż jabłka będą miękkie. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Każdą część kroimy na 6 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta nakładamy po łyżeczce wcześniej przygotowanych jabłek, zwijamy i formujemy rogaliki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.