Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z dodatkiem cynamonu, nadziane jabłkami, w formie rogalika będzie super dodatkiem do wieczornej herbatki.
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 128
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 343
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 377
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 128
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 343
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 377
Składniki
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostały cukier mieszamy z mąką, jajkiem i cynamonem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i ponownie dobrze zagniatamy. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w rondlu, zasypujemy je cukrem i cynamonem. Całość podgrzewamy do czasu, aż jabłka będą miękkie. Studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 0,5 cm. Każdą część kroimy na 6 trójkątów. U podstawy każdego trójkąta nakładamy po łyżeczce wcześniej przygotowanych jabłek, zwijamy i formujemy rogaliki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do napuszenia na 30 minut. Przed pieczeniem wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.