Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malutkie lekko pikantne bułeczki śniadaniowe na cztery kęsy. Dodatek ogórka sprawia że bułeczka nie jest sucha a jednocześnie dodaje ciekawy kolor. Chili dodaje ostrości.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5496
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8821
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7678
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5247
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5496
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8821
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7678
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5247
Składniki
Ogórki wraz ze skórką ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy na grube sitko, do lekkiego odcieknięcia, oprószamy solą. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokruszone drożdże, miękkie masło, zioła, krótko rozcieramy ciasto w dłoniach. Potem dodajemy jajko, ocieknięte ogórki i cienkie paseczki chili, dokładnie wyrabiamy ciasto dłońmi. W zależności od soczystości ogórków ciasto może być klejące, można odrobinę posypać je mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i na mocno podsypanym blacie formujemy rulony szerokości foremki, u mnie to było 4,5 cm, grubość 1,5 cm. Foremką wykrawamy bułeczki, ponownie zlepiamy ciasto do jego całkowitego wykończenia. Nie bójmy się podsypywać mąką. Mnie wyszło 26 bułeczek.
Bułeczki przekładamy na blaszki pokryte papierem do pieczenia, ostrzem noża robimy krzyżyk , ponownie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180-185 C i pieczemy bułeczki około 20 minut. Wierzch gorących bułeczek smarujemy mlekiem.