Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malutkie lekko pikantne bułeczki śniadaniowe na cztery kęsy. Dodatek ogórka sprawia że bułeczka nie jest sucha a jednocześnie dodaje ciekawy kolor. Chili dodaje ostrości.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 307
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 90
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 307
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 90
Składniki
Ogórki wraz ze skórką ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy na grube sitko, do lekkiego odcieknięcia, oprószamy solą. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokruszone drożdże, miękkie masło, zioła, krótko rozcieramy ciasto w dłoniach. Potem dodajemy jajko, ocieknięte ogórki i cienkie paseczki chili, dokładnie wyrabiamy ciasto dłońmi. W zależności od soczystości ogórków ciasto może być klejące, można odrobinę posypać je mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i na mocno podsypanym blacie formujemy rulony szerokości foremki, u mnie to było 4,5 cm, grubość 1,5 cm. Foremką wykrawamy bułeczki, ponownie zlepiamy ciasto do jego całkowitego wykończenia. Nie bójmy się podsypywać mąką. Mnie wyszło 26 bułeczek.
Bułeczki przekładamy na blaszki pokryte papierem do pieczenia, ostrzem noża robimy krzyżyk , ponownie przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180-185 C i pieczemy bułeczki około 20 minut. Wierzch gorących bułeczek smarujemy mlekiem.