Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie bułeczki najczęściej kupujemy w dużych foliowych opakowaniach, jednak ich smak nigdy nie dorówna tym wykonanym w domu. Dlatego dzisiaj proponujemy przepis na delikatne domowe bułeczki mleczno-maślane. Nie zawierają one żadnych konserwantów, są łatwe w przygotowaniu i pięknie się prezentują. Bułeczki smakują pysznie zarówno same jak i z dodatkami.
• Pokruszone drożdże mieszamy z wodą (200 ml) oraz łyżką cukru i odstawiamy aż zaczną się pienić
• Do dużej miski dodajemy: mąkę, jedno jajko, pokruszone masło, mleko w proszku, sól, dwie łyżki cukru oraz rozrobione drożdże
• Całość mieszamy a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto przez kilka minut
• Jeśli ciasto będzie za suche dodajemy niewielką ilość wody
• Wyrobione ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne
• Następnie ciasto przekładamy w ciepłe miejsce i pozwalamy mu wyrosnąć przez około 30 minut
• Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje po około 50 gramów i formujemy z nich bułeczki które układamy na blacie pokrytym papierem
• Pomiędzy kolejnymi porcjami zostawiamy przerwę około 1 cm tak aby podczas pieczenia boki się połączyły i powstało jak najmniej skórki
• Przygotowanym porcją pozwalamy jeszcze wrosnąć przez około 30 minut
• Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem
• Bułeczki pieczemy w piekarniku nastawionym na 200° bez termoobiegu przez około 15 minut
• Bułki wyciągamy gdy zaczną nabierać brązowego koloru
• Po wyjęciu z piekarnika bułki ponownie smarujemy roztopionym masłem
Zielone pomidory przygotowane w ten sposób idealnie zachowują strukturę, są m...
Odsłon: 319
Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka a mięsko delikat...
Odsłon: 116
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 134
Smaczne danie obiadowe składające się z duszonych żeberek wieprzowych w sosie...
Odsłon: 122
Zielone pomidory przygotowane w ten sposób idealnie zachowują strukturę, są m...
Odsłon: 319
Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka a mięsko delikat...
Odsłon: 116
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 134
Smaczne danie obiadowe składające się z duszonych żeberek wieprzowych w sosie...
Odsłon: 122
Składniki
• Pokruszone drożdże mieszamy z wodą (200 ml) oraz łyżką cukru i odstawiamy aż zaczną się pienić • Do dużej miski dodajemy: mąkę, jedno jajko, pokruszone masło, mleko w proszku, sól, dwie łyżki cukru oraz rozrobione drożdże • Całość mieszamy a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto przez kilka minut • Jeśli ciasto będzie za suche dodajemy niewielką ilość wody • Wyrobione ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne • Następnie ciasto przekładamy w ciepłe miejsce i pozwalamy mu wyrosnąć przez około 30 minut
• Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje po około 50 gramów i formujemy z nich bułeczki które układamy na blacie pokrytym papierem • Pomiędzy kolejnymi porcjami zostawiamy przerwę około 1 cm tak aby podczas pieczenia boki się połączyły i powstało jak najmniej skórki • Przygotowanym porcją pozwalamy jeszcze wrosnąć przez około 30 minut • Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem • Bułeczki pieczemy w piekarniku nastawionym na 200° bez termoobiegu przez około 15 minut • Bułki wyciągamy gdy zaczną nabierać brązowego koloru • Po wyjęciu z piekarnika bułki ponownie smarujemy roztopionym masłem
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Bułki z pesto z pietruszki i bazylii
Kolorowa focaccia
Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Przyrządź prostą i kolorową foca...
Odsłon: 136
pszenny chleb nocny
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 9269