Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pyszne bajgle - takie jak w Nowym Jorku! Super prosty przepis :)
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1773
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2272
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 65
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1397
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1773
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2272
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 65
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1397
Składniki
Należy przyszykować: Dzbanek z wodą 220ml Miskę z mąką 400g Do większej miski wlewamy 50ml wody z tych 220ml przygotowanych wcześniej. Dodajemy pokruszone świeże drożdże (20g) 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki z wcześniej przygotowanej. Wszystko mieszamy rózgą lub drewnianą łyżką i zostawiamy na około 15-20 minut aż drożdże się aktywują.
Następnie dodajemy sól (10g), resztę wody i mąki i miksujemy do czasu aż ciasto będzie jednolite i nie będzie kleiło się do miski i dłoni. Powinno to trwać około 7 minut. Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto urośnie dzielimy je na 6 równych części po około 110g. Następnie formujemy bajgle. Istnieją na to dwa sposoby: 1. Rolujemy ciasto a następnie owijamy wokół dłoni i na łączeniu ponownie rolujemy (ciężko to wytłumaczyć dlatego zachęcam żeby zobaczyć film, w którym pokazałem jak to zrobić). 2. Formujemy tradycyjną bułkę a następnie w środku robimy dziurę palcami i rozciągamy ciasto. Uformowane bajgle zostawiamy do podrośnięcia
W garnku zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy łyżkę sody oczyszczonej i 3 łyżki cukru. Po kolei gotujemy bajgle po około 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy sezamem.
Bajgle pieczemy w temperaturze 180C przez 15 minut. Najlepiej z termoobiegiem. Wyciągamy, studzimy i są gotowe do spożycia. Smacznego!