Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy może być coś smaczniejszego niż ciepłe bułki domowej roboty w niedzielny poranek? Podane z prawdziwym masłem i konfiturą są wybornym dodatkiem do kawy. Oczywiście można zjeść je także z serem żółtym, wędliną, jajecznicą… Jedno jest pewne – z tym pieczywem nie mogą się równać bułki z głęboko mrożonego ciasta odpiekane w sklepie w sobotnie popołudnie. Warto więc wstać w niedzielny poranek trochę wcześniej niż reszta domowników!
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 111
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 111
Składniki
Rozkrusz drożdże i rozpuść w wodzie podgrzanej do 37-40°C. Dodaj szczyptę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Przesiej przez sitko resztę mąki z solą. Dodaj zaczyn drożdżowy, olej i połącz wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem) w jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około pół godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 6 porcji. Z każdej uformuj kulkę na podsypanej mąką stolnicy. Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj tak przygotowane ciasto bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Każdą z wyrośniętych kul natnij w poprzek tępą stroną noża. Wstaw bułki do piekarnika na około 20 minut – piecz, aż się zarumienią.