Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy może być coś smaczniejszego niż ciepłe bułki domowej roboty w niedzielny poranek? Podane z prawdziwym masłem i konfiturą są wybornym dodatkiem do kawy. Oczywiście można zjeść je także z serem żółtym, wędliną, jajecznicą… Jedno jest pewne – z tym pieczywem nie mogą się równać bułki z głęboko mrożonego ciasta odpiekane w sklepie w sobotnie popołudnie. Warto więc wstać w niedzielny poranek trochę wcześniej niż reszta domowników!
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29308
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2661
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 153
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18676
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 718
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29308
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2661
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 153
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18676
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 718
Składniki
Rozkrusz drożdże i rozpuść w wodzie podgrzanej do 37-40°C. Dodaj szczyptę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj naczynie bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Przesiej przez sitko resztę mąki z solą. Dodaj zaczyn drożdżowy, olej i połącz wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem) w jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około pół godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podziel na 6 porcji. Z każdej uformuj kulkę na podsypanej mąką stolnicy. Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj tak przygotowane ciasto bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Każdą z wyrośniętych kul natnij w poprzek tępą stroną noża. Wstaw bułki do piekarnika na około 20 minut – piecz, aż się zarumienią.