Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaj przepis na przepyszne domowe pszenne bułeczki kajzerki. Potrzebujesz dosłownie kilku składników, które zazwyczaj są pod ręką, żeby cieszyć się domowym pieczywem. Koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, że zrobienie takich bułek jest proste i masz pewność, że wiesz co jesz :-) Poniższy przepis jest na 7-8 sztuk.
blacha z piekarnika lub inna dowolna forma do pieczenia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 99
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 56
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 147
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 99
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 56
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 147
Składniki
Drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem i cukrem. Do miski lub misy robota wsypać mąkę i zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto, następnie dodać sól i olej lub masło. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), będzie się trochę kleić. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, ponownie krótko wyrobić i zwinąć w rulon. Ciasto podzielić na 7-8 równych kawałków. Formować bułki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Bułki przed włożeniem do piekarnika naciąć na kształt kajzerek lub inny dowolny oraz posypać przez sitko mąką. Piec ok. 25 minut do zrumienienia. Polecam, bo bułeczki są naprawdę pyszne :-) SMACZNEGO!!!