Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb owsiany łączy w sobie zdrowie i prostotę wykonania. Dzięki zastosowaniu owsianej mąki pieczywo długo zachowuje wilgoć, jest gęste i miękkie. Po upieczeniu kuchnia wypełnia się niepowtarzalnym aromatem, przywołując najpiękniejsze wspomnienia dzieciństwa. Aby cieszyć się smakiem pieczywa jak najdłużej, przechowuj chleb w papierowej torbie lub bawełnianym worku.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21658
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 166
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21658
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 166
Składniki
W misie miksera lub dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą i wrzącą wodę. Pozostaw mieszaninę do napęcznienie i ostygnięcia na ok. 20 minut. Do miski z płatkami dodaj mleko, drożdże, sól, miód, olej i mąkę chlebową. Mieszaj na małych obrotach w robocie kuchennym ze specjalnym hakiem lub drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie w pełni wymieszane (bez miejsc z samą mąką) zagniataj je ok. 15 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Z ciasta uformuj kulę i włóż do naoliwionej miski, po czym przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczkę i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5 godziny).
Masłem lub olejem lekko natłuść dwie foremki do pieczenia chleba (10 x 20 cm). Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na dwie części, uformuj prostokąt i przełóż do foremek. Po czym przykryj ściereczką i odstaw na 30-60 minut, aż ciasto chlebowe wyrośnie nieco ponad brzeg blaszki. Po tym czasie wstaw blaszki do pieca nagrzanego do 180°C i piecz 35-40 minut, aż bochenki staną się złocistobrązowe, po czym wyłóż chlebki na metalową kratkę. Zanim pokroisz domowy chleb owsiany pozwól, aby całkowicie wystygł. Będzie łatwiej uzyskać równe kromki.