Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, pachnący, domowy chleb z mąki pełnoziarnistej. Mąka z której piecze się się chleb jest mieszaniną trzech mąk (pszennej, żytnej, orkiszowej),dlatego jest cennym źródłem błonnika i składników mineralnych, takich jak: fosfor, magnez i żelazo. Chleb ten jest idealnym produktem dziennej zbilansowanej diety i zdrowy. Idealny na śniadanie , jako dodatek do jakiejś potrawy lub na kolację. Przepis warty wypróbowania :)!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 624
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1306
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458081
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1561
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2331
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 624
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1306
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458081
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1561
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2331
Składniki
Rozczyn z drożdży i wody: Do miski wlać wodę, wsypać wodę i wymieszać dokładnie obydwa składniki. Przygotowany rozczyn odstawiamy na bok.
Ciasto na chleb: Do dużej miski wlać rozczyn z drożdży , wsypać mąkę, sól, dodatki np. siemie lniane, słonecznik łuskany,sezam itp. i zagnieść ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto przykryć mokrą ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok.15 minut. Z ciasta uformować bochenek, który włożyć do blaszki wysmarowanej olejem. Odstawić na ok.35- 40 min w ciepłe miejsce, przykrywając mokrą ściereczką, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Pieczenie chleba: Wyrośnięty chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 oC i piec przez ok. 30-35 minut. Przed pieczeniem chleb można zwilżyć lekko wodą. Jak chleb się upiecze, wyjąć go z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Smacznego:) !!!