Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, pachnący, domowy chleb z mąki pełnoziarnistej. Mąka z której piecze się się chleb jest mieszaniną trzech mąk (pszennej, żytnej, orkiszowej),dlatego jest cennym źródłem błonnika i składników mineralnych, takich jak: fosfor, magnez i żelazo. Chleb ten jest idealnym produktem dziennej zbilansowanej diety i zdrowy. Idealny na śniadanie , jako dodatek do jakiejś potrawy lub na kolację. Przepis warty wypróbowania :)!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 828
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 828
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Składniki
Rozczyn z drożdży i wody: Do miski wlać wodę, wsypać wodę i wymieszać dokładnie obydwa składniki. Przygotowany rozczyn odstawiamy na bok.
Ciasto na chleb: Do dużej miski wlać rozczyn z drożdży , wsypać mąkę, sól, dodatki np. siemie lniane, słonecznik łuskany,sezam itp. i zagnieść ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto przykryć mokrą ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok.15 minut. Z ciasta uformować bochenek, który włożyć do blaszki wysmarowanej olejem. Odstawić na ok.35- 40 min w ciepłe miejsce, przykrywając mokrą ściereczką, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Pieczenie chleba: Wyrośnięty chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 oC i piec przez ok. 30-35 minut. Przed pieczeniem chleb można zwilżyć lekko wodą. Jak chleb się upiecze, wyjąć go z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Smacznego:) !!!