Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb mieszany to jeden z moich ulubionych i to zdecydowanie jego najczęściej piekę. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Robię go z połączenia mąki żytniej oraz mąki pszennej. Chleb wychodzi niezwykle chrupiący i smaczny.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8944
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10547
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8944
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10547
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
W małej miseczce umieszczam drożdże a następnie dodaję odrobinę ciepłej wody oraz cukier. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut. Do dużej miski wsypuję mąkę u mnie typ 650. Można użyć mąkę chlebową typ 750. Dokładam również mąkę żytnią typ 720.
Do mąki dodaję sól, zaczyn i ciepłą wodę. Wszystko mieszam w misce za pomocą drewnianej łyżki. Jeśli nasze ciasto jest zbyt gęste dodaję jeszcze odrobinę wody, jeśli jest odwrotnie dodaję mąkę.
Po wyrobieniu ciasto odstawiam do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto za pomocą szpatułki przekładam kilka razy. Odstawiam do wyrośnięcia i tą czynność wykonują ponownie za 30 minut. Ostatecznie takie ciasto przekładałam trzy razy. Po ostatnim przełożeniu odstawiam chleb do całkowitego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewam na 220 stopni i wkładam do piekarnika naczynie żaroodporne którym będę piec chleb. Gdy się nagrzeje przekładam szybkim ruchem chleb. Mój chleb wcześniej był podłożony papierem do pieczenia by łatwiej się przekładało do naczynia. Tuż przed pieczeniem można chleb naciąć nożem i posypać mąką. Po ok. 20 minutach pieczenia pozbywam się papieru i piekę nadal. Z przykrywką 30 minut w temp. 220 stopni a kolejne 20-25 bez przykrywki zmniejszając moc piekarnika na 200 stopni.