Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z cebulą jest bardzo smakowity, a z przygotowaniem nie ma dużo problemów, więc wszystkim go polecam, ale tez zwracam uwagę, aby stosować się do wskazówek przy jego pieczeniu, np należy wysmarować formę tłuszczem i obsypać ją mąką, jeśli ktoś nie posiada specjalnych nieprzywieralnych form do chleba. Zaraz po upieczeniu chleb należy przełożyć na kratkę kuchenną!!
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1174
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 106
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 196
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1195
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 1174
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 106
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 196
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 1195
Składniki
Przygotować cebulę: cebulę dość drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić na nią cebulę. Lekko oprószyć solą ( szybciej zmięknie ) i smażyć początkowo na większym ( często mieszając ), aa potem na delikatnym ogniu aż uzyska złotawy kolor Do dużego garnka wlać 1 litr ciepłej wody. Wrzucić do niej drożdże i mieszać aż do momentu, aż się rozpuszczą Do wody z drożdżami przesiać przez sito mąkę i mieszać, aż powstanie jednolita masa Dodać sól, resztę oliwy ( ok 2 łyżki ) i otręby, ewentualnie kminek ( ja daję łyżkę do ciasta oraz posypuję kminkiem jego wierzch ), oraz przysmażoną cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz dokładnie wymieszać Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno przynajmniej podwoić swoją objętość - zwykle trwa to ok 30 - 40 minut )
Gdy ciasto wyrośnie przelać go do formy lub do dwóch mniejszych,wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką. Można po wierzchu posypać kminkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Piec ok 1 godziny Po upieczeniu formę wyciągnąć z piekarnika i po chwili wyjąć chleb z formy na kratkę kuchenną( ważne )!!!!. Ostudzić