Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-09-2019
Domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance
Maślankę, drożdże oraz miód podgrzać lekko w rondelku do rozpuszczenia miodu. ( maksymalnie do temperatury 35 stopni). Do dużej miski wsypać mąki, wodę, sól oraz składniki podgrzane z rondelka.
Ciasto wyrobić do połączenia się składników. odłożyć ponownie do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić na blacie posypanym mąką do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Uformować bochenek, odłożyć na blat, przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut.
W tym czasie naczynie żaroodporne z przykrywką włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do temperatury 220 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć naczynie, przełożyć do niego chleb, przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika.
Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec chleb przez 40 minut a następnie 15-20 minut bez przykrycia.
Po upieczeniu studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!
Prosty przepis na szybkie upieczenie bardzo smacznego chleba. Polecam :)
Odsłon: 9921
Zapiekanki to świetny sposób na przetworzenie produktów, których chcemy pozby...
Odsłon: 701
Przygotowałam dzisiaj na obiad schab w ziołach, który zaskoczył moją rodzinę....
Odsłon: 81
Polędwiczki w sosie kurkowym z zapiekanymi ziemniaczkami najlepiej smakują w...
Odsłon: 3792
Kolejna wersja ogórków konserwowych-tym razem z czarnuszką.
Odsłon: 38
Zapiekanki to świetny sposób na przetworzenie produktów, których chcemy pozby...
Odsłon: 701
Przygotowałam dzisiaj na obiad schab w ziołach, który zaskoczył moją rodzinę....
Odsłon: 81
Polędwiczki w sosie kurkowym z zapiekanymi ziemniaczkami najlepiej smakują w...
Odsłon: 3792
Kolejna wersja ogórków konserwowych-tym razem z czarnuszką.
Odsłon: 38
Składniki
Maślankę, drożdże oraz miód podgrzać lekko w rondelku do rozpuszczenia miodu. ( maksymalnie do temperatury 35 stopni). Do dużej miski wsypać mąki, wodę, sól oraz składniki podgrzane z rondelka. Ciasto wyrobić do połączenia się składników. odłożyć ponownie do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić na blacie posypanym mąką do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Uformować bochenek, odłożyć na blat, przykryć ściereczką i ostawić na 15 minut. W tym czasie naczynie żaroodporne z przykrywką włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do temperatury 220 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć naczynie, przełożyć do niego chleb, przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika. Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec chleb przez 40 minut a następnie 15-20 minut bez przykrycia. Po upieczeniu studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
STARY PRZEPIS CHLEBA ŻYTNIO-PSZENNEGO NA ZAKWASIE ŻYTNIM.
Pieczywo
Chleb z kaszy jaglanej
Pieczywo
Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym
Pieczywo
Kolorowa focaccia
STARY PRZEPIS CHLEBA ŻYTNIO-PSZENNEGO NA ZAKWASIE ŻYTNIM.
Od dawna wypiekam co tydzień chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim do własn...
Odsłon: 10
Chleb z kaszy jaglanej
Chleb z kaszy jaglanej to wyjątkowo smaczne, domowe pieczywo, które przygotow...
Odsłon: 689