Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam dzisiaj na nietuzinkowy, bajecznie pyszny i niezbyt skomplikowany przepis na domowy, mięciutki i aromatyczny chleb z ziemniakami.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1200
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5731
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8792
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18297
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1200
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5731
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8792
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18297
Składniki
Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki i wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę Szymanowską przesiewamy do miski, dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, rozczyn z drożdży, mleka, cukru i mąki oraz sól i całość mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie do ciasta dodajemy połowę pestek słonecznika i dyni oraz olej i całość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy 7- 8 kul i układamy je jedna obok drugiej w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. W misce rozkłócamy białko i smarujemy nim wierzch ciasta a następnie posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika i dyni, ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 40 -50 minut.