Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki najlepszy. Polecam.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 471
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 232
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9615
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1115
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4450
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 471
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 232
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9615
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1115
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4450
Składniki
Do miseczki wlać kefir i wodę. Wkruszyć drożdże i dodać cukier. Pomieszać. Dodać siemie lniane, pestki słonecznika, płatki owsiane. Pozostawić na ok 15-20 min aż pojawią się bąbelki. Dodać mąkę pszenną i sól. Za pomocą najlepiej drewnianej łyżki wyrobić/ pomieszać ciasto. Zagrzać piekarnik do 80 stopni i wstawić miseczkę z ciastem przykrytą ściereczką. Pozostawić ciasto w otwartym piekarniku na ok 30-50 min, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ponownie pomieszać ciasto i przełożyć do foremki-keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ładnie, równo rozłożyć ciasto. Wyrównać ręką zamoczoną/ moczoną w wodzie. Posypać placek płatkami owsianymi. Wstawić do piekarnika i nastawić grzanie na 180 stopni. Po godzinie wyjąć chlebek z piekarnika i pozostawić w foremce przez kilkanaście minut, a następnie wyjąć z formy i wystudzić. Smacznego.