Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki najlepszy. Polecam.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5643
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 942
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32126
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 84
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5643
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 942
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32126
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 84
Składniki
Do miseczki wlać kefir i wodę. Wkruszyć drożdże i dodać cukier. Pomieszać. Dodać siemie lniane, pestki słonecznika, płatki owsiane. Pozostawić na ok 15-20 min aż pojawią się bąbelki. Dodać mąkę pszenną i sól. Za pomocą najlepiej drewnianej łyżki wyrobić/ pomieszać ciasto. Zagrzać piekarnik do 80 stopni i wstawić miseczkę z ciastem przykrytą ściereczką. Pozostawić ciasto w otwartym piekarniku na ok 30-50 min, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ponownie pomieszać ciasto i przełożyć do foremki-keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ładnie, równo rozłożyć ciasto. Wyrównać ręką zamoczoną/ moczoną w wodzie. Posypać placek płatkami owsianymi. Wstawić do piekarnika i nastawić grzanie na 180 stopni. Po godzinie wyjąć chlebek z piekarnika i pozostawić w foremce przez kilkanaście minut, a następnie wyjąć z formy i wystudzić. Smacznego.