Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki najlepszy. Polecam.
Polecam. Pomidor, ogórek małosolny i jest pysznie.
Odsłon: 151
Aromatyczne i soczyste kawałki kurczaka pieczone z dodatkiem warzyw. Smaczny...
Odsłon: 183
Dzisiaj wątróbka drobiowa w innym nieco wydaniu. Przepis ze starego zeszytu m...
Odsłon: 88
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 503
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 1249
Polecam. Pomidor, ogórek małosolny i jest pysznie.
Odsłon: 151
Aromatyczne i soczyste kawałki kurczaka pieczone z dodatkiem warzyw. Smaczny...
Odsłon: 183
Dzisiaj wątróbka drobiowa w innym nieco wydaniu. Przepis ze starego zeszytu m...
Odsłon: 88
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 503
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 1249
Składniki
Do miseczki wlać kefir i wodę. Wkruszyć drożdże i dodać cukier. Pomieszać. Dodać siemie lniane, pestki słonecznika, płatki owsiane, żurawinę. Pozostawić na ok 15-20 min. aż pojawią się bąbelki. Dodać mąkę pszenną i sól. Za pomocą najlepiej drewnianej łyżki wyrobić/ pomieszać ciasto. Zagrzać piekarnik do 80 stopni i wstawić miseczkę z ciastem przykrytą ściereczką. Pozostawić ciasto w otwartym piekarniku na ok 30-50 min, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ponownie pomieszać ciasto i przełożyć do foremki-keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ładnie, równo rozłożyć ciasto. Wyrównać ręką zamoczoną/ moczoną w wodzie. Posypać placek płatkami owsianymi. Wstawić do piekarnika i nastawić grzanie na 180 stopni. Po godzinie wyjąć chlebek z piekarnika i pozostawić w foremce przez kilkanaście minut, a następnie wyjąć z formy i wystudzić. Smacznego.