Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek przygotowałam z przepisu UwagaBabiaEwa oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-pieczywo/przepis-aromatyczny-domowy-chleb-z-czosnkiem-niedzwiedzim-i-z-chrupiaca-skorka,2040358,uwagababciaewa.html Chlebek wyszedł przepyszny, aromatyczny, chrupiąca skórka zewnątrz , a w środku mięciutki i puszysty. Polecam
naczynie żaroodporne, trzepaczka kuchenna, miska, ścierka, folia spożywcza,
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7022
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6071
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1766
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7022
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6071
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1766
Składniki
Przygotować rozczyn, do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki i 1/2 szklanki letniej wody. Składniki wymieszać , miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach do rozczynu wlać pozostałą wodę, dodać mąkę , sól i wymieszać trzepaczką kuchenną, lub łyżką albo robotem czy mikserem jak kto woli. Nastepnie miskę z ciastem zakryć - owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrasta umyte i osuszone listki czosnku niedźwiedziego drobno pokroić. Po 45 minutach do wyrośniętego już ciasta dodać pokrojony czosnek i dokładnie wymieszać. Naczynie w którym będzie piekł się chleb wysmarować olejem i oprószyć mąką. ( u mnie okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy 23 cm, wysokie 9 cm.). Ciasto przełożyć do przygotowanego naczynia , górę wyrównać dłonią nawilżoną olejem. Naczynie zakryć przykrywką. ( jeżeli naczynie nie ma przykrywki zakryć papierem do pieczenia ). Chleb włożyć do zimnego piekarnika na 2 półkę od dołu , ustawić temperaturę 190 stopni i włączyć grzanie. Od momentu nagrzania piekarnika chleb piec 30 minut, po 30 minutach zdjąć przykrywkę i piec jeszcze około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu chleb zaraz wyjąć z piekarnika i naczynia . Nakryć ściereczką i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego
Ciasto drożdżowe na chleb z czosnkiem niedźwiedzim po wyrośnięciu.
Ciasto drożdżowe połączone z czosnkiem niedźwiedzim, gotowe do przełożenia do foremki.
Chlebek po upieczeniu w przekroju.