Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki z pysznym dodatkiem domowego budyniu, owoców oraz chrupiącej kruszonki - ilovebake.pl
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3873
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 112
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 436
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 131
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 59
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 3873
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 112
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 436
Ciasto smakuje rewelacyjnie i pięknie wygląda. Masa jogurtowa zrobiona jest z...
Odsłon: 131
Gulasz z karkówki to mój kolejny pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu ob...
Odsłon: 59
Składniki
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej suche drożdże ( ze świeżych wykonujemy rozczyn ), miękkie masło oraz sól. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe ( nie gorące ) i łączymy z miodem oraz lekko roztrzepanym jajkiem. Dodajemy do mąki i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( 1-1,5 godz ). Rabarbar łączymy z 2 łyżkami cukru i odstawiamy, aż puści sok. Żółtka na krem budyniowy ucieramy razem z cukrem oraz przesianą mąką ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy razem z ekstraktem, następnie zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając stopniowo dodajemy do masy z żółtek. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy, aż powstaną grudki. Do wykonania możemy również użyć malaksera. Przechowujemy w lodówce do momentu użycia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy w dosyć sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do napuszenia. Szklanką o szerokości ok. 7 cm wykonujemy wgłębienia w każdej bułeczce. Ciasto w miejscu wgłębienia powinno być dosyć cienkie. Wnętrze oprószamy bułką tartą, nakładamy po około łyżce kremu budyniowego, a na to odsączony z soku rabarbar, truskawki i przykrywamy kruszonkę. Brzegi bułeczek lekko smarujemy żółtkiem. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20-25 min do zarumienienia.