Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie bułeczki nie są trudne w wykonaniu. Z sezonowymi jeżynami smakują najlepiej.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3401
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 495
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3115
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2219
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3401
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 495
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3115
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2219
Składniki
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Nadzienie: Ser ucieramy z cukrem waniliowym i jajkiem za pomocą blendera. Dodajemy budyń i blendujemy. Wstawiamy do lodówki do słodzenia na około 50 minut. Jeżyny rozcieramy widelcem, dodajemy do schłodzonej masy serowej i mieszamy za pomocą łyżki. Nadzienie ponownie chłodzimy w lodówce.
Bułeczki: Ciasto wałkujemy. Za pomocą obręczy o średnicy 7 cm wycinamy kółka. Na jedno kółko dajemy niecałą łyżeczkę nadzienia. Przykrywamy drugim i zlepiamy boki. Jajko roztrzepujemy. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch bułeczki i posypujemy cukrem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.