Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki z serem, kokosem i nutą pomarańczy. Fantazyjnie zawinięte w warkocze, cieszą oko i podniebienie. Takie bułki drożdżowe dzięki dodatkowi śmietany długo zachowują świeżość. Doskonale sprawdzą się w pracy i szkole.
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2246
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 67
Polecam.
Odsłon: 959
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2246
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 67
Polecam.
Odsłon: 959
Składniki
Wychodzi kilkanaście sporych bułek. Ciasto. Śmietanę wyjąć z lodówki aby osiągnęła temperaturę pokojową. Mąkę przesiać, zrobić dołek wkruszyć tam drożdże, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Poczekać aż drożdże upłynnią się. Żółtka utrzeć z resztą cukru na pulchną masę, przełożyć do miski z mąką, dodać mleko, śmietanę, cukier waniliowy i na końcu olej. Dokładnie wyrobić. Gdy ciasto jest gładkie. lśniące i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie. Twaróg zmielić lub rozdrobnić w malakserze z wiórkami i dwoma cukrami na gładką masę. Białko ubić na sztywno i dodać do masy. Gdy ciasto zwiększy objętość o 100 %, odrywać kawałki ciasta po 145 -150 g. Każdy kawałek rozwałkować w 22 cm kwadrat. Od połowy wysokości nacinamy ok. 1 cm pionowe paski. Potem z trzech pasków splatamy warkocz. Powinno nam wyjść 7 warkoczy na każdym kawałku ciasta. Na górną część ciasta nakładamy poziomy pasek nadzienia ( boki zostawiamy wolne ).
Bułeczki zaczynamy zwijać od nadzienia do warkoczyków, które owiną bułkę. Bułki przekładamy na blachę z papierem do ponownego podrośnięcia. Po około 20 minutach pieczemy bułki w 180 C około 18-22 minuty.