Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te pyszne chałki jest banalnie prosty, a chałki puszyste. Polecam
thermomix, blacha, papier do pieczenia, stolnica,
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9362
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1989
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4016
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 534
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 272
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 385
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9362
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1989
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4016
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 534
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 272
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 385
Składniki
Przepis zaciągnięty z thermomixu. Na początku przygotować kruszonkę. Do miski wsypać mąkę , cukier oraz masło i wymieszać do połączenia składników rozcierając opuszkami palców tworząc kruszonkę. Włożyć do lodówki. Ciasto drożdżowe przygotowałam w thermomixie; Do naczynia miksującego wbijam jajko, dodaję żółtka, masło, cukier , cukier waniliowy, pokruszone drożdże oraz mleko. Podgrzewam 4 minuty / 37 stopni C/ Następnie dodaję mąkę i sól wyrabiam ciasto 3 minuty. Ciasto pozostawiam w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę lub blat kuchenny i dzielę na dwie części. Pierwszą część ciasta dzielę na trzy równe części i formuję wałeczki , które zaplatam w warkocz. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z drugą częścią robię to samo czyli czynność powtarzam. Drugą przygotowaną chałkę kładę blasze obok pierwszej chałki robiąc odstęp. Odkładam do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Chałki smaruję za pomocą pędzelka silikonowego roztrzepanym jajkiem i posypuję przygotowaną wcześniej kruszonką. Piekę około 25 minut do momentu aż chałki nabiorą złoto brązowego koloru. Podaję posmarowane masełkiem z ulubioną konfiturą . Smacznego Rada; Ciasto można również wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym.
Chałki przygotowane do pieczenia.
Chałki podczas pieczenia.
Chałki gotowe do podania.