Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe rogaliki"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 70
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3638
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 137
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 863
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 70
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3638
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 137
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 863
Składniki
Kilka łyżek ciepłego mleka wlej do kubeczka. Dodaj pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Utrzyj całość. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (15 min).
Do miski przesiej mąkę z solą. Dodaj pozostały cukier i mleko, skórkę z cytryny oraz posiekane drobno suszone morele. Wbij 3 żółtka. Wlej rozpuszczone i przestudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób ciasto. Odstaw na godzinę.
Ciasto podziel na 15 porcji. Odłóż na ok. 20 minut. Z każdej porcji uformuj w dłoniach rogalik. Ułóż rogaliki na pokrytej pergaminem blasze, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp makiem. Odstaw na 30 min. Piecz ok. 20 min w temp. 180 st. Podawaj z marmoladą.
15 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 230 kcal, cena 90 gr.
Przesuszone drożdżowe wypieki możesz odświeżyć. Ułóż je na blasze, skrop mlekiem lub wodą i wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Starsze ciasto pokrój i wysusz. Po zmieleniu otrzymasz słodką bułkę tartą do wysypywania foremek.
Z ciasta możesz też upiec bułeczki z marmoladą w środku.Źródło: Świat kobiety