Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie drożdżowe rogaliczki Mogą być z marmoladą, nutellą lub same! Najpyszniejsze są na ciepło ale równie dobrze sprawdzą się na następny dzień jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Polecam!
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8544
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3014
Polecam.
Odsłon: 1787
Polecam.
Odsłon: 511
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8544
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3014
Polecam.
Odsłon: 1787
Polecam.
Odsłon: 511
Składniki
Z mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn i zostawiamy na 10 min aż drożdże zaczną pracować. Resztę składników wsypujemy do dużej miski. Dodajemy drożdże i wyrabiamy ok 20 min. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół (lub nie, zależy jaką wielkości rogalików chcemy) i rozwałkowujemy na okrąg. Nożem lub radełkiem okrąg dzielimy na 8 trójkątów na które nakładamy nadzienie. Zwijamy w rogale od zewnątrz okręgu do środka. Smarujemy kwaśną śmietaną lub mlekiem i pieczemy 20-25 min w 180 st. Smacznego!