Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
leciutkie, pulchne rogaliki-najlepsze
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 477
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 815
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 477
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 815
Składniki
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 100g cukru oraz ciepłe mleko i troszkę mąki. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mąki (przesiewamy) oraz rozbełtane jajka,cukier waniliowy i rozpuszczone i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto-chwilkę wyrabiamy tak by było gładkie i błyszczące.
Ciasto zawijamy w ściereczkę i wkładamy je do miski napełnionej zimną wodą. Ciasto zostawiamy w wodzie do momentu aż wypłynie na powierzchnię i wyraźnie podrośnie.
NADZIENIE Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną, dodajemy do niej zmielone orzechy i dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto wypłynie delikatnie wyciągamy je z wody i dajemy do miski wysypanej mąką. Chwilę przerabiamy podsypując mąką. Dzielimy na części, każdą część wałkujemy na duże koło, kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt dajemy trochę nadzienia i zwijamy tworząc rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temp 180 stopni-to ciasto jest niesamowicie leciutkie i rogaliki pieką się bardzo szybko.
I gotowe :) Rogalików z tych proporcji wychodzi bardzo dużo, są pyszne, mięciutkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.