Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pulchne drożdżowe rogaliki z jabłkiem i kruszoną. Wszyscy je uwielbiają,
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 740
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 915
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 226
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 740
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 915
Składniki
Mleko lekko podgrzać. Zrobić rozczyn: w miseczce wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odsatwić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka i żółtka umieścić w misce, dodać cukier i zmiksować. W dużej misce umieścić mąkę, dodać sól i wymieszać. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Do mąki dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka -wymieszać, dodać masło i olej, zmieszać i następnie wyrobić ciasto – ok 10 minut, żeby było gładkie i odchodziło od miski i rąk. Podsypać ciasto mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Zrobić kruszonkę- w misce umieścić mąkę, cukier i masło, zmieszać w placach, żeby powsstały grudki i odstawić do lodówki
Jabłka obrać i pokroić na ósemki. Ciasto podzielić na dwie części, każdy kawałek rozwałkować na prostokąt i następnie powycinać nożem trójkąty. Układać jabłka na dłuższym boku i zwijać rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Mleko rozmieszać z żółtkiem - posmarować nim wierzch rogalików, posypać kruszonką. Piec 25 minut w 180 stopniach