Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki wyszły przepyszne. Nawet następnego dnia zachowały swoją puszystość i świeżość. Polecam :-) Zrobiłam nieco większe rogaliki i wyszło mi ich 32 sztuki.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 19
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21647
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 19
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21647
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto Ciasto musi być zagniatane dosyć długo do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrąg a następnie podzielić na 8 równych części.
W węższej podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie całość zrolować, tak, aby wierzchołek znalazł się na końcu rogala pod spodem.
Gotowe rogaliki układać w większych odstępach na wyłożonych papierem blachach do pieczenia i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia 30 minut. Rogaliki nasmarować rozmąconym jajkiem mieszanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 – 17 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wystudzeniu rogaliki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-)