Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki, puszyste z kremową nutellą w środku
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 262
Polecam.
Odsłon: 424
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 262
Polecam.
Odsłon: 424
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej wszystkie suche składniki: drożdże, cukier i sól. Mieszamy
Masło topimy, a następnie do garnuszka z masłem wlewamy mleko i chwilę razem podgrzewamy, aby całość była ciepła
Masło z mlekiem dolewamy do mąki, mieszamy, a następnie dodajemy jajko i żółtko oraz olej
Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy kulkę
Każdą kulkę rozwałkowujemy na koło o grubości ok 2-3 milimetry. Każde koło dzielimy na 8 części
Na szerszą część każdego trójkąta nakładamy ok pół łyżeczki nutelli i zwijamy. Cienki koniec trójkąta musi być pod spodem rogalika, aby ciasto się nie rozwijało. Zwinięte ciasto formujemy na kształt rogalika
Rogaliki układamy na blaszce. Każdy smarujemy z wierzchu pozostałym białkiem i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach do ładnego zrumienienia
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem