Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki, puszyste z kremową nutellą w środku
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22673
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 165
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 352
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 497
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 22673
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 165
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 352
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 497
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej wszystkie suche składniki: drożdże, cukier i sól. Mieszamy
Masło topimy, a następnie do garnuszka z masłem wlewamy mleko i chwilę razem podgrzewamy, aby całość była ciepła
Masło z mlekiem dolewamy do mąki, mieszamy, a następnie dodajemy jajko i żółtko oraz olej
Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy kulkę
Każdą kulkę rozwałkowujemy na koło o grubości ok 2-3 milimetry. Każde koło dzielimy na 8 części
Na szerszą część każdego trójkąta nakładamy ok pół łyżeczki nutelli i zwijamy. Cienki koniec trójkąta musi być pod spodem rogalika, aby ciasto się nie rozwijało. Zwinięte ciasto formujemy na kształt rogalika
Rogaliki układamy na blaszce. Każdy smarujemy z wierzchu pozostałym białkiem i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach do ładnego zrumienienia
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem