Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki, puszyste z kremową nutellą w środku
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 188
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 604
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16930
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 817
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 188
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 604
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16930
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 817
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej wszystkie suche składniki: drożdże, cukier i sól. Mieszamy
Masło topimy, a następnie do garnuszka z masłem wlewamy mleko i chwilę razem podgrzewamy, aby całość była ciepła
Masło z mlekiem dolewamy do mąki, mieszamy, a następnie dodajemy jajko i żółtko oraz olej
Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy kulkę
Każdą kulkę rozwałkowujemy na koło o grubości ok 2-3 milimetry. Każde koło dzielimy na 8 części
Na szerszą część każdego trójkąta nakładamy ok pół łyżeczki nutelli i zwijamy. Cienki koniec trójkąta musi być pod spodem rogalika, aby ciasto się nie rozwijało. Zwinięte ciasto formujemy na kształt rogalika
Rogaliki układamy na blaszce. Każdy smarujemy z wierzchu pozostałym białkiem i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach do ładnego zrumienienia
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem