Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogaliki, puszyste z kremową nutellą w środku
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27335
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27335
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej wszystkie suche składniki: drożdże, cukier i sól. Mieszamy
Masło topimy, a następnie do garnuszka z masłem wlewamy mleko i chwilę razem podgrzewamy, aby całość była ciepła
Masło z mlekiem dolewamy do mąki, mieszamy, a następnie dodajemy jajko i żółtko oraz olej
Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny
Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy kulkę
Każdą kulkę rozwałkowujemy na koło o grubości ok 2-3 milimetry. Każde koło dzielimy na 8 części
Na szerszą część każdego trójkąta nakładamy ok pół łyżeczki nutelli i zwijamy. Cienki koniec trójkąta musi być pod spodem rogalika, aby ciasto się nie rozwijało. Zwinięte ciasto formujemy na kształt rogalika
Rogaliki układamy na blaszce. Każdy smarujemy z wierzchu pozostałym białkiem i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach do ładnego zrumienienia
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem