Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i delikatne drożdżówki z makiem będą idealnie pasować na śniadanko lub coś do kawki
Robot kuchenny,garnek,stolnica, nóż, miseczka, pędzelek
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1407
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 393
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1407
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 393
Składniki
Ciasto Masło rozpuścić, mleko podgrzać Do miski robota wsypuję mąkę, sól, drożdże, cukier i cukier waniliowy,dodaje jajka,mleko i masło. Ciasto wyrabiam ok 5 minut. Następnie pod przykryciem odstawiam na 50 minut
Do puszki maku dodaje garść rodzynek i łyżkę wiórek kokosowych. Całość wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i rozwałkować na średniej wielkości placek. Na placek rozsmarować mąk. Następnie ciasto składam nakładam jedną część ciasta na drugą by powstał prostokąt . Wykroić paski ok 2 cm.
Każdy pasek w dłoni skręcamy i łączymy oba końce.
Tak przygotowane drożdżówki odstawić na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie drożdżówki smaruje rozmaconym jajkiem i piekę w rozgrzanym piekarniku grzała góra dół temperatura 180 stopni o 25 a 30 minut . Aż ładnie się zarumienią. Letnie smaruje lukrem i posypuję płatkami migdałów. Wyszły naprawdę pychotka