Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i delikatne drożdżówki z makiem będą idealnie pasować na śniadanko lub coś do kawki
Robot kuchenny,garnek,stolnica, nóż, miseczka, pędzelek
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 110
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1202
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4287
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 110
Nasz gulasz hawajski to pyszne, tropikalne danie z nutą słodkości ananasa i a...
Odsłon: 1202
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuj...
Odsłon: 4287
Składniki
Ciasto Masło rozpuścić, mleko podgrzać Do miski robota wsypuję mąkę, sól, drożdże, cukier i cukier waniliowy,dodaje jajka,mleko i masło. Ciasto wyrabiam ok 5 minut. Następnie pod przykryciem odstawiam na 50 minut
Do puszki maku dodaje garść rodzynek i łyżkę wiórek kokosowych. Całość wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i rozwałkować na średniej wielkości placek. Na placek rozsmarować mąk. Następnie ciasto składam nakładam jedną część ciasta na drugą by powstał prostokąt . Wykroić paski ok 2 cm.
Każdy pasek w dłoni skręcamy i łączymy oba końce.
Tak przygotowane drożdżówki odstawić na 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie drożdżówki smaruje rozmaconym jajkiem i piekę w rozgrzanym piekarniku grzała góra dół temperatura 180 stopni o 25 a 30 minut . Aż ładnie się zarumienią. Letnie smaruje lukrem i posypuję płatkami migdałów. Wyszły naprawdę pychotka