Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo przyjemny w wykonaniu chleb. Wszystko robi się samo, ponieważ nie trzeba go wyrabiać a jedynie odstawić na kilkanaście godzin do wyrośnięcia po czym... włączyć piekarnik i cieszyć się aromatem unoszącym się w całym domu!
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1908
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 31
Polecam.
Odsłon: 735
Pyszna, pełna szynki, pieczarek, papryki, cebuli i sera, chrupiąca pizza na c...
Odsłon: 1908
Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert...
Odsłon: 31
Polecam.
Odsłon: 735
Składniki
Modyfikując nieco oryginalny przepis, ziarna słonecznika najpierw podprażyłam, aby wydobyć z nich smak, dodałam ich też więcej, jako też lubię tego typu dodatki.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej mieszamy. Dodajemy jedynie 400 ml wody i odstawiamy na pół godziny, kiedy to mąka i ziarna wchłoną część wody a masa zgęstnieje. Po włożeniu łyżki w ciasto, powinna ona stać, jednak jeśli nie da się go mieszać, dodajemy jeszcze odrobinę wody.
Chleb wymieszany przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, lub tak jak jak robię - dobrze wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tarta lub otrębami. Zostawiamy do wyrośnięcia na 12 godzin (latem wszystkie procesy zachodzą szybciej, więc można ten czas nieco skrócić, choć nie pominąć!).
Chleb pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem przez godzinę i 15 minut. Pod koniec tego czasu zmniejszamy temperaturę do 180, wtedy skórką będzie chrupiąca, ale nie spalona. Ja wkładam do piekarnika również naczynie z wodą.