Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo przyjemny w wykonaniu chleb. Wszystko robi się samo, ponieważ nie trzeba go wyrabiać a jedynie odstawić na kilkanaście godzin do wyrośnięcia po czym... włączyć piekarnik i cieszyć się aromatem unoszącym się w całym domu!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7021
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5379
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2600
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7021
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5379
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2600
Składniki
Modyfikując nieco oryginalny przepis, ziarna słonecznika najpierw podprażyłam, aby wydobyć z nich smak, dodałam ich też więcej, jako też lubię tego typu dodatki.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej mieszamy. Dodajemy jedynie 400 ml wody i odstawiamy na pół godziny, kiedy to mąka i ziarna wchłoną część wody a masa zgęstnieje. Po włożeniu łyżki w ciasto, powinna ona stać, jednak jeśli nie da się go mieszać, dodajemy jeszcze odrobinę wody.
Chleb wymieszany przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, lub tak jak jak robię - dobrze wysmarowanej margaryną i oprószonej bułką tarta lub otrębami. Zostawiamy do wyrośnięcia na 12 godzin (latem wszystkie procesy zachodzą szybciej, więc można ten czas nieco skrócić, choć nie pominąć!).
Chleb pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem przez godzinę i 15 minut. Pod koniec tego czasu zmniejszamy temperaturę do 180, wtedy skórką będzie chrupiąca, ale nie spalona. Ja wkładam do piekarnika również naczynie z wodą.