Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia jest prawie niewyczuwalna, ale pięknie zabarwiła ciasto na żółto. Do środka dodałam nutellę, ale może być to Twoja ulubiona marmolada, dżem lub inny krem czekoladowy.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16073
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4877
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16073
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4877
Składniki
Mąkę przesiewamy i łączymy z suchymi drożdżami ( używając świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn ) oraz solą. Mleko podgrzewamy razem z cukrami oraz masłem ( powinno się rozpuścić ). Żółtka ucieramy i łączymy z dyniowym puree. Dodajemy powoli ciepłą mieszankę mleka i łączymy z suchymi składnikami. Wymieszane drewnianą łyżką ciasto odstawiamy na 5 min. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrabiamy. Nie powinno kleić się do rąk. Gotowe ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Wykrawamy trójkąty nożykiem do pizzy lub zwykłym ostrym nożem. Nakładamy na każdy 1 łyżeczkę kremu nutella. Zwijamy od szerszej ku węższej części. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub wodą i oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez 15-20 min do zarumienienia skórki. źródło: ilovebake.pl