Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia jest prawie niewyczuwalna, ale pięknie zabarwiła ciasto na żółto. Do środka dodałam nutellę, ale może być to Twoja ulubiona marmolada, dżem lub inny krem czekoladowy.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 289
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9778
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4500
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 289
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9778
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4500
Składniki
Mąkę przesiewamy i łączymy z suchymi drożdżami ( używając świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn ) oraz solą. Mleko podgrzewamy razem z cukrami oraz masłem ( powinno się rozpuścić ). Żółtka ucieramy i łączymy z dyniowym puree. Dodajemy powoli ciepłą mieszankę mleka i łączymy z suchymi składnikami. Wymieszane drewnianą łyżką ciasto odstawiamy na 5 min. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrabiamy. Nie powinno kleić się do rąk. Gotowe ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Wykrawamy trójkąty nożykiem do pizzy lub zwykłym ostrym nożem. Nakładamy na każdy 1 łyżeczkę kremu nutella. Zwijamy od szerszej ku węższej części. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub wodą i oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez 15-20 min do zarumienienia skórki. źródło: ilovebake.pl