Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne i bardzo proste w przygotowania bułeczki bez drożdży i wyrastania, które razem z pieczeniem przygotujemy w około 30 minut. Bułeczki nadają się do przygotowania kanapek jak i do podania na przykład do zupy. Polecam wypróbować przepis na ekspresowe bułeczki bez drożdży :).
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7856
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 780
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 607
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7856
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 780
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 607
Składniki
Do miski wlewam jogurt naturalny, dodaję olej, jajko i dokładnie mieszam. Następnie dodaję proszek dopieczenia, sodę, sól, cukier, sok z cytryny i mieszam, tak żeby jogurt się delikatnie spienił. Na koniec dodaję mąką i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wyrabiam dłonią w misce przez około 3 minuty.
Gotowego ciasta nie odstawiam aby odpoczęło, tylko od razu formuję bułeczki. Dłonie maczam w mące, odrywam kawałek ciasta i turlając w dłoniach formuję kulkę (bułeczkę). Gotową bułeczkę układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki na blasze delikatnie spłaszczam dłonią, maluję mlekiem i posypuję nasionkami. Następnie bułeczki nacinam i piekę.
Pieczenie bułek: Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 23 minut, tak żeby bułeczki się zrumieniły. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i od wielkości bułek. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia. Bułki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa