Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-11-2023
Dzisiaj przepis na pyszne i wyjątkowo szybkie bułki bez wyrastania. Zrobisz je tylko z kilku składników, które na pewno masz w domu. Rodzina Ci za nie podziękuje.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85307
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2596
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10042
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4107
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7160
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85307
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2596
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10042
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4107
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7160
Składniki
Miód rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać suche składniki i powoli, mieszając dodać wodę z miodem. Kiedy składniki zaczną się ze sobą łączyć ciasto zacząć wyrabiać ręką do momentu zebrania całej mąki.
Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać na spójne ciasto następne 6 minut. Wyrobione dobrze ciasto uformować w wałek i podzielić na osiem części (jeśli chcecie aby bułki były większe możecie podzielić je na mniej części). Każdą z części rozciągnąć na placek i zawijając jego brzegi do środka uformować bułeczkę. Patrz film. W uformowaniu ładnego kształtu pomoże rolowanie ciasta, środkiem dłoni, na stolnicy. Tak jak jest to pokazane na filmie.
Uformowane bułeczki przełożyć na tacę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Tylnią częścią noża zrobić w nich wgłębienia w kształcie krzyża, posmarować roztrzepanym jajkiem, lub woda i posypać ulubionymi ziarnami lub makiem.
Bułki piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C, funkcja piekarnika góra – dół, przez około 15 – 20 minut. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce. Smacznego!