Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to rodzaj płaskiego włoskiego chlebka, na bazie ciasta do pizzy ale bez dodatku sera i sosu pomidorowego. Świetna alternatywa dla klasycznej pizzy.Wierzch można dekorować dowolnie ulubionymi warzywami i ziołami.
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1675
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1675
Składniki
Do misy robota przesiej mąkę dodaj cukier, sól i suche drożdże, następnie dodaj ciepłą wodę i olej. Za pomocą miksera lub ręcznie wyrób ciasto (około 10 minut).Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę, posmarowaną oliwą, wierzch ciasta również polej oliwą i rozciągnij ciasto na wielkość dowolnej blachy ,jeśli włożysz ciasto do tortownicy Focaccia będzie wyższa.Palcami porób zagłębienia w Focacci wodę wymieszaj z solą i polej ciasto.
Wierzch ciasta udekoruj dowolnie ulubionymi warzywami i ziołami. Focaccie piecz około 20 minut w temperaturze 220st. Podawaj na ciepło polaną oliwą z oliwek lub z dodatkiem ulubionych sosów np.czosnkowym.