Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa drożdżowego wypiekanego z dużą ilością przypraw i oliwy z oliwek. Można do niej dodawać różne składniki warzywne, dzięki czemu różni się smakiem i przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Focaccia z pomidorami to klasyczna propozycja, która sprawdzi się zarówno na śniadanie czy kolację, jak i jako dodatek do obiadu czy grilla.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 17
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 63
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11500
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 183
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 17
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 63
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11500
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 183
Składniki
Odlej 25 ml ciepłej wody i wymieszaj ją z drożdżami. Odstaw na 3-4 minuty.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i oliwę z oliwek za pomocą widelca. Dodaj mieszankę drożdżową i kontynuuj mieszanie.
Dodawaj partiami wodę, cały czas mieszając. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone, wyjmij ciasto z miski i kontynuuj ugniatanie rękoma na stolnicy. Ciasto powinno odchodzić samodzielnie od palców. Jeśli jest zbyt mokre – dodaj trochę mąki. Jeśli zbyt suche – wlej odrobinę wody.
Do osobnej miski wlej połowę oliwy z oliwek i umieść w niej kulę ciasta. Polej ją drugą częścią oliwy. Przykryj miskę czystą ścierką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wysmaruj odrobiną oliwy i przenieś do niej kulę ciasta. Spłaszcz ją w dłoniach, by całkowicie wypełniła formę.
Pomidorki umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Tak samo pokrój oliwki. Warzywa rozłóż równomiernie na powierzchni placka i posyp go solą oraz oregano. Posmaruj wierzch odrobiną oliwy z oliwek. Focaccię z pomidorami wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut.
Wyjmij placek z piekarnika i zostaw na kratce do ostygnięcia. Pokrój i podawaj na ciepło.