Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fougasse chleb prowansalski to tradycyjny chlebek drożdżowy pochodzący z południowo-wschodniej Francji. Jest znany ze swojego charakterystycznego kształtu liścia lub kłosa pszenicy, a jego kuzynką jest włoska focaccia. Chrupiąca skórka i miękki, ciągnący miękisz sprawiają, że jest idealny do dzielenia się nim na spotkaniach – a nie ma szlachetniejszego pieczywa do dzielenia się i celebrowania wspólnych chwil przy stole niż chleb. Ten pyszny fougasse jest wzbogacony oliwkami i aromatycznymi ziołami prowansalskimi, dzięki czemu zachwyca intensywnym smakiem i zapachem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9555
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 188
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9555
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 188
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Składniki
Najpierw przygotuj zaczyn. W dużej misce wymieszaj mąkę z wodą i drożdżami, zostaw na noc pod przykryciem, aby drożdże pracowały. Następnego dnia dosyp do zaczynu przesianą mąkę, wodę i delikatnie wymieszaj łyżką, aby powstała puszysta masa. Przykryj miską i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto odpoczęło.
Następnie przełóż ciasto mi misy robota kuchennego z końcówką hakową. Dodaj drożdże, sól, oliwę, zioła prowansalskie i zagniataj ok. 5 minut, aby masa była jednorodna i puszysta. Następnie dosyp posiekane oliwki (jeśli nie lubisz oliwek, pomiń ten krok) i mieszaj kolejne 3 minuty. Ciasto możesz też wyrabiać ręcznie.
Wyrobione ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto trzymaj w temperaturze pokojowej i mniej więcej w połowie wyrastania obróć je w misce.
Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i podziel na pół. Rękami uformuj ciasto na kształt dużego, równoramiennego trójkąta (15 x 30 cm) i rozwałkuj na cienki placek (grubość ok. 60-80 mm). Z drugim kawałkiem ciasta zrób podobnie. Możesz także wykonać 4 mniejsze chlebki.
Ciasto przełóż na dużą, czarną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem, radełkiem lub nożem do pizzy wykonaj nacięcie wzdłuż placka, zachowując odstęp ok.2,5 cm od krawędzi. Następnie wykonaj 4 ukośne nacięcia pod kątem 45° po każdej stronie, od środkowego nacięcia w kierunku krawędzi zewnętrznej. Aby uzyskać wygląd przypominający liść, delikatnie rozłóż ciasto w środku nacięć, rozciągając otwory na szerokość 3-5 cm (przy mniejszym chlebku rozmiary będą proporcjonalnie mniejsze). Posmaruj wierzch ciasta oliwą, przykryj folią spożywczą lub aluminiową i zostaw do wyrośnięcia na ok. 45-60 minut, aż ciasto podrośnie.
Rozgrzej piekarnik do 220°C, zdejmij folię, ponownie posmaruj oliwą i wstaw do pieca na 18-20 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Upieczony fougasse chleb prowansalski wyjmij z piekarnika i przełóż do ostygnięcia na kratkę. Pieczywo podawaj ciepłe i przechowuj przykryte ściereczką, aby nie wyschło.