Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2836
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 281
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2836
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 281
Składniki
PALUSZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier, sól oraz wodę. Chwilę mieszamy i wlewamy oliwę. Całość zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni. PALUSZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI: Około 80 ml ciepłej wody wlewamy do miseczki, następnie dodajemy świeże drożdże, cukier i wszystkie składniki mieszamy. Pozostała ciepłą wodę mieszamy z solą do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, rozpuszczone drożdże, wodę z solą oraz oliwę. Zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastycznie oraz nie będzie przyklejało się do dłoni. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i formujemy lekko owalny kształt. Smarujemy oliwą z oliwek i zostawiamy na ok. 1 godz. do podwojenia, a nawet potrojenia objętości. Za pomocą długiego i ostrego noża wycinamy paseczki o szerokości ok. 1 cm. Następnie każdy paseczek rozciągamy na długość blachy z piekarnika. Obtaczamy w maku lub sezamie i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 18-20 min.