Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podobno to tradycyjne chlebki z Dobromila. Wielbiciele zapachu kminku będą wniebowzięci.
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2789
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 231
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 106
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2789
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 231
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 106
Składniki
ESENCJA HERBACIANA Do szklanki wrzucamy 2 torebki herbaty czarnej, wedle gustu i uznania może to być herbata cejlońska, japońska, Earl Grey itp. Nie powinna być to w żadnym wypadku herbata smakowa! Zalewamy wrzącą wodą do 1/3 wysokości szklanki, przykrywamy spodkiem i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie usuwamy torebki i odstawiamy gotowy ekstrakt. Będziemy nim smarować wyrośnięte chlebki przed pieczeniem.
ROZCZYN Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier, ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Rozcieramy wszystko razem, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.
CIASTO Do duuuuużej michy lub na stolnicę przesiewamy pozostałą mąkę pszenną i żytnią, mieszamy z solą i rozczynem. Dodajemy 2 łyżki oliwy i wbijamy jajko, mieszamy do połączenia składników. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto. Na tym etapie powinno zrobić się zwarte i elastyczne. Kiedy ciasto jest gotowe (wystarczy ok 7-10 minut wyrabiania) wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenosimy je z powrotem na stolnicę i dzielimy na dwie lub cztery równe części (stolnicę możemy delikatnie oprószyć mąką, choć nie jest to konieczne). Formujemy małe bochenki chlebka i przenosimy na natłuszczoną masłem blachę piekarnikową. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
. PIECZENIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chlebki smarujemy esencją herbacianą i posypujemy kminkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut do ładnego zrumienienia.