Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i aromatyczne bułeczki, które w Wielkiej Brytanii je się na śniadanie w wielki piątek.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 25
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 530
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5420
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 25
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 530
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5420
Składniki
Zaczyn: Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, mąkę i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto: Mąkę zmiksować z masłem do powstania grudek. Dodać zaczyn oraz cukier, jajko, ciepłe mleko, sól, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon i przyprawę do piernika. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 15 części. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Dekoracja - krzyżyki: Mąkę wymieszać z olejem i wodą. Masa nie może być ani za rzadka aby krzyżyki się nie rozlały podczas pieczenia ani za gęsta, bo wtedy źle będzie się ją wyciskać. Masę przełożyć do worka cukierniczego albo szprycy i wyciskać na bułki dwie kreski – poziomą i pionową.
Bułki piec 20 – 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Sok z pomarańczy zagotować wraz z cukrem i posmarować nim bułki zaraz po upieczeniu. Rada: W trakcie pieczenia bułki można przykryć aby zbyt mocno nie zarumieniły się.