Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i zdrowe hot dogi z najlepszymi bułkami na świecie
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14031
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15886
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14031
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15886
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Składniki
* Jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj najpierw zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i kilku łyżek ciepłego mleka. Sypkie składniki połącz w misie miksera Dodaj mokre składniki i wyrabiaj do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta, które nie lepi się do brzegów misy Miskę przykryj mokrą ściereczką i odstaw aż ciasto podwoi objętość (ok. 60-90 min)
Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut (w razie potrzeby podsyp delikatnie mąką) Podziel ciasto na 8 części Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5-1 mm Zwijaj ciasno wzdłuż krótszego boku Na koniec zlep dokładnie końcówkę i odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem do dołu Przykryj ponownie mokrą ściereczką i odstaw do napuszenia na ok. 30 min
Przed pieczeniem posmaruj bułki jajkiem wymieszanym z mlekiem Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 min Po ostudzeniu natnij każdą bułeczkę wzdłuż i nadziewaj według uznania Ja posmarowałam najpierw jeden bok musztardą, a drugi ketchupem, następnie ułożyłam sałatę, plasterki pomidora, ogórka oraz piórka cebuli i oczywiście na środku parówkę. Na koniec polałam całość ketchupem
Moje uwagi i spostrzeżenia: Bułeczka jest po upieczeniu miękka, taka jak w przypadku klasycznych bułek do hot dogów. Mi natomiast najbardziej smakowała w wersji chrupiącej, po podpieczeniu w 240°C przez 5 min.