Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste bułeczki do odrywania z serem, pieczarkami i suszonymi pomidorami. Są idealne do maczania w oliwie z oliwek albo w towarzystwie sałatki. Sprawdzą się na każdą imprezę. :)
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 1993
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1238
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 3865
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 1993
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1238
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 3865
Składniki
Mleko i wodę podgrzać do temperatury ciała. Wkruszyć drożdże, dodać cukier. Pieczarki pokroić w kostkę, pomidory odsączyć i pokroić w paski, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3 szklanki mąki wsypać do dużej miski, dodać mleko z drożdżami, oliwę, krótko wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub ręcznie, dosypując stopniowo mąkę. Zajmuje to 10-15 minut, gdy ciasto przestaje przyklejać się do dłoni, jest gotowe. Odłożyć do miski obsypanej mąką, odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie poskładać trochę ciasto i podzielić na 12 albo 15 części. Nadać ładny, okrągły kształt bułeczkom. Ułożyć w foremce lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Bułeczki posmarować z wierzchu odrobiną oliwy i posypać garścią mąki. Odstawić na 30 minut. Piec w 225°C przez 15 minut. Podawać lekko ciepłe. Na drugi dzień są mega smaczne podgrzane w piekarniku z funkcją grilla.