Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-07-2014
Pulchne i delikatne - bułeczki idealne :)
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 55
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 55
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Składniki
Drożdże rozkrusz w kubeczku i posyp łyżeczką cukru, rozetrzyj i zostaw na kilka minut. Drożdże staną się płynne Mąkę przesyp do miski i zrób w niej dołek - wlej tutaj drożdże. Następnie przysyp drożdże mąką (zakop dołek) :) Dodaj jogurt (najlepiej, by był ogrzany do temperatury pokojowej), miód, mleko, olej oraz sól i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Zagniatamy do czasu aż ciasto samodzielnie zacznie odchodzić od dłoni ( ok 10 min.) Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Rozpłaszcz je delikatnie, umieść twarożek i konfiturę. Następnie zagnij krawędzie do środka, sklej je w bułeczkę. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Odstaw na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem z łyżką mleka oraz z odrobiną miodu. Piec w nagrzanym piekarniku do 180'C z termoobiegiem przez 14-15 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika, przełóż na kratkę i oprósz cynamonowym cukrem pudrem. Wytrzymaj aż troszeczkę przestygną i zajadaj :)