Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-07-2014
Pulchne i delikatne - bułeczki idealne :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2331
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1450
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 537
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3620
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1331
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2331
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1450
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 537
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3620
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1331
Składniki
Drożdże rozkrusz w kubeczku i posyp łyżeczką cukru, rozetrzyj i zostaw na kilka minut. Drożdże staną się płynne Mąkę przesyp do miski i zrób w niej dołek - wlej tutaj drożdże. Następnie przysyp drożdże mąką (zakop dołek) :) Dodaj jogurt (najlepiej, by był ogrzany do temperatury pokojowej), miód, mleko, olej oraz sól i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Zagniatamy do czasu aż ciasto samodzielnie zacznie odchodzić od dłoni ( ok 10 min.) Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Rozpłaszcz je delikatnie, umieść twarożek i konfiturę. Następnie zagnij krawędzie do środka, sklej je w bułeczkę. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Odstaw na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem z łyżką mleka oraz z odrobiną miodu. Piec w nagrzanym piekarniku do 180'C z termoobiegiem przez 14-15 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika, przełóż na kratkę i oprósz cynamonowym cukrem pudrem. Wytrzymaj aż troszeczkę przestygną i zajadaj :)