Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne bułeczki na formę popularnych kajzerek zachwycą każdego sympatyka domowych wypieków!
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 48
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 297
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 48
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 297
Składniki
Drożdże skruszyć do miski i zasypać cukrem, zostawić do rozpuszczenia. Mleko podgrzać, wymieszać z maślanką i dodać kilka łyżek do rozpuszczonych drożdży, nasypać również kilka łyżek mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić an ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki oraz pozostałą mąkę i mieszaninę mleka z maślanką. Wyrobić cisto drożdżowe. Gotowe przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50-60 min. do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą zrolować w "wałek" długości ok. 30 cm. Zawiązać go robiąc jakby pętelkę. Potem jedną końcówkę przełożyć od dołu do góry i wetknąć w środek, a drugą odwrotnie od dołu do góry i też do środka.
Uformowane przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia na ok. 20-30 min. Potem posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec ok. 15-20 min. w temp. 180 stopni. Smacznego!