Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kebab drobiowy w chlebku pita"
Polecam.
Odsłon: 207
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 62
Polecam.
Odsłon: 207
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 62
Składniki
Podstawowe na 4 porcje:
1/2 bochenka chleba pita
40 dag filetu z piersi indyka
małe cukinie
Filet z indyka opłucz, osusz, potnij w paski. Mięso oprósz przyprawą do gyrosa, solą oraz odrobiną pieprzu. Odstaw na bok.
Cukinie umyj, wytrzyj , potnij w półplasterki. Sałatę opłucz, osusz, liście porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki umyj, podziel na połówki. Ser pokrusz. Ogórek zetrzyj na tarce o dużych otworach. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem, fetą i ogórkiem. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż paseczki przyprawionego mięsa. Mieszając smaż je na rumiano (około 5 minut). Zdejmij z patelni.
Na tym samym tłuszczu lekko podsmaż cukinie. Chleb pita potnij na 4 trójkąty. Napełnij je pokrojonymi warzywami oraz mięsem. Kanapki podawaj z przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-ogórkowym.Źródło: Naj