Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle czyli kluski z owocami w środku. Moje zrobione są z bułki tartej i nadziewane śliwkami.
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 110
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 203
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 110
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 203
Składniki
Mleko podgrzałam i gdy było gorące, zdjęłam je z ognia i zalałam nim bułkę tartą. Wymieszałam i odstawiłam ją do wystygnięcia. Miękkie masło zmiksowałam z żółtkami i powoli dodawałam wystudzoną bułkę tartą. Początkowo masę miksowałam mikserem, a pod koniec dodawania bułki, gdy masa była już bardzo gęsta i mikser nie dawał rady, masę mieszałam ręcznie. Do wymieszanej masy dosypałam jeszcze mąkę tortową i cukier waniliowy i zagniotłam rękami jednolite ciasto. Ciasto uformowałam sobie w walec i pokroiłam go na równe plastry o grubości ok. 1,5-2cm. Każdy taki plaster spłaszczałam w dłoniach. Na środek kładłam połówkę śliwki i wsypywałam płaską łyżeczkę cukru. Brzegi ciasta zlepiałam razem, formując okrągłe knedle. Knedle odkładałam na deskę posypaną mąką. W większym garnku zagotowałam 2-3 litry wody, osoliłam ją lekko i wrzuciłam knedle. Knedle gotowałam kilka minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane knedle wyłowiłam łyżką cedzakową na półmisek. Knedle podałam polane bułką tartą przesmażoną z masłem, cukrem i cynamonem.