Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu :)
Składniki :
50g drożdży
4 szkl mąki
1 szkl śmietany 18%
200 g masła
2 żółtka
1 czubata łyżka cukru pudru
szczypta soli
dodatkowo :
cukier puder
mleko do posmarowania rogalików
Przygotowanie :
Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną.
Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik.
Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 - 25 min, a zależności od wielkości rogalików.
Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.
Rogaliki krucho - drożdżowe są dłużej świeże, od tradycyjnych drożdżowych.
Odsłon: 17802
Na idealny lekki podwieczorek polecają się kruche rogaliki :) Przygotowane z...
Odsłon: 6553
Kruche na zewnątrz, mięciutkie w środku – takie właśnie są rogaliki krucho-dr...
Odsłon: 8192
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 207
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 160
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 229
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 87
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 207
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 160
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 229
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 87
Składniki
Składniki : 50g drożdży 4 szkl mąki 1 szkl śmietany 18% 200 g masła 2 żółtka 1 czubata łyżka cukru pudru szczypta soli dodatkowo : cukier puder mleko do posmarowania rogalików
Przygotowanie : Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną. Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik. Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 - 25 min, a zależności od wielkości rogalików. Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Mega szybkie bajgle
Pieczywo
Bułka pszenna z ziemniakami
Pieczywo
Bułeczki cynamonowe
Pieczywo
Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie
Mega szybkie bajgle
Pyszne, szybkie, najlepsze na śniadanie bajgle…
Odsłon: 90
Bułka pszenna z ziemniakami
Smakuje wybornie i zawsze się udaje.
Odsłon: 126