Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny dodatek do niedzielnej kawy! Ekspresowe, kruche rogaliki pachnące wanilią. Potrzeba tylko kilku składników, żeby cieszyć się słodka chwilą! Ten oraz ponad 200 innych przepisów wraz z filmikami krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu . Serdecznie zapraszamy!
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 261
Polecam.
Odsłon: 421
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 261
Polecam.
Odsłon: 421
Składniki
Do misy miksera przesiej mąkę, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli,śmietanę i żółtko. Wymieszaj. Dodaj masło starte na tarce o grubym oczku Zmiksuj na konsystencję mokrego piasku, zagnieć szybko w kulę. Owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Pierwszą część ciasta rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Za pomocą dna od tortownicy wytnij koło. Podziel na 12 równych trójkątów. Na brzegu każdego połóż marmoladę/czekoladę i zwiń na kształt rogalika. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem tak aby się nie stykały. Schłodź w lodówce przez 20 minut. Tak samo postępuj z drugą częścią ciasta.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 190°C ok 15-20 minut, na złoty kolor. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!