Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo kruche, słodkie i nieprzyzwoicie dobre, domowe rogaliki z marmoladą wieloowocową. Świetne na deser dla dzieci. Idealne do jesiennej kawy czy herbaty :)
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2031
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 431
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2031
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 431
Składniki
Mąkę z cukrem pudrem i solą przesiać. Wymieszać. Dodać zimne pokrojone na kawałki masło, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto ręcznie lub w robocie. Podzielić na 3 części. Każdą część zawinąć w folię spożywczą, uformować kulki i lekko je spłaszczyć. Schować do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie, rozwałkowywać porcje ciasta na okrąg o grubości ok. 3 mm. Każdy z okręgów podzielić na 8 części. Na brzeg każdego trójkąta nałożyć po łyżeczce marmolady. Zwijać w rogaliki i zlepić wystające końce. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki posmarować rozkłóconym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra dół) ok. 18-20 minut, do czasu, aż rogaliki się zarumienią. Studzić na kratce. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Rady: Ciasto na rogaliki możecie przygotować w większej ilości i zamrozić. W razie potrzeby (na kilka godzin przed planowanym pieczeniem) należy rozmrozić je wcześniej w lodówce.