Krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladą to fajna propozycja do kawki ;)
Krucho-drożdżowe rogaliki z czekoladą
Składniki
- 1/2 kg mąki,
- pół szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1 kostka masła roztopionego,
- 5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
- 20 g drożdży,
- mleczna czekolada.
Składniki
- 1/2 kg mąki,
- pół szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1 kostka masła roztopionego,
- 5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
- 20 g drożdży,
- mleczna czekolada.

Etapy przygotowania
Śmietanę lekko podgrzewamy. Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na kształt koła i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wykładamy kostkę czekolady i zwijamy ruloniki tworząc rogaliki. Rogaliki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach do zrumienienia. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego ;)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 89

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16464
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 89

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16464



Składniki
- 1/2 kg mąki,
- pół szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1 kostka masła roztopionego,
- 5 czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
- 20 g drożdży,
- mleczna czekolada.
Śmietanę lekko podgrzewamy. Do śmietany dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na kształt koła i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wykładamy kostkę czekolady i zwijamy ruloniki tworząc rogaliki. Rogaliki wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach do zrumienienia. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego ;)