Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto i nadzienie z nutelli - szybko i naprawdę smacznie :)
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1594
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 982
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1594
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 982
Składniki
2 szklanki mąki, śmietanę, cukier puder i masło zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto dzielę następnie w proporcji 1/3 do 2/3. Do 1/3 dodaję kakao i zagniatam tak długo, aż kakao połączy się z ciastem. Do 2/3 dodaję 2 łyżki mąki i zagniatam. Białe ciasto dzielę na pół. Każdą połówkę rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm tworząc koło. Ciemne ciasto kładę nieregularnymi kawałkami (wycięłam gwiazdki, które dały ciekawe łaciate wzory) na białe ciasto i ponownie rozwałkowuję wciskając ciemne ciasto w jasne (rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość ok. 3 mm). Ciasto może się kleić do wałka, dlatego trzeba posypać mąką
Każde koło dzielę na 8 części jak pizzę. Na każdym kawałku kładę 1 łyżeczkę nutelli i zwijam rogalik. Rogaliki układam na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane. Smacznego