Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten przepis. Mój przepis na chleb jest bardzo prosty i szybki, wychodzi zawsze, gdy mamy aktywny, bąbelkujący zakwas! Jest wilgotny w środku i bardzo smaczny. Długo utrzymuje świeżość - nawet po 5 dniach jest dobry.nChleb wychodzi również na młodym, świeżym zakwasie, więc nie bójcie się i próbujcie :-) Pieczenie chlebów to wielka radocha! Najlepiej jednak używać tradycyjnej keksówki, bo w silikonowej chleb rośnie w bok a nie w górę ;-) Ps. nie zwracajcie uwagi na moją brudną foremkę ;-)
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 62
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 62
Składniki
Wieczorem zakwas, mąkę oraz wodę mieszamy w misce i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Rano do zakwaszonego przez noc ciasta dodajemy wodę, mąkę, sól oraz dodatki jakie chcemy aby się znalazły w chlebie. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i ładnie odchodziło od ręki, nie powinno być za gęste, raczej jak takie gęste błotko.
Całość dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksówek, przykrywamy i odstawiamy na 2-5 godzin aż podrośnie (jeśli nasz zakwas jest dojrzały a w pomieszczeniu ciepło to chlebek szybko urośnie, jeśli nie to trzeba czekać dłużej). Ważne aby poczekać na wyrośnięcie chleba w keksówce, bo w piekarniku chleb już nie urośnie. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Chleby spryskujemy wodą i posypujemy np płatkami owsianymi, makiem lub siemieniem lnianym. Gorący piekarnik także spryskujemy wodą i wkładamy wyrośnięte bochenki. Zaraz po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 55 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy grzanie, czekamy ok. 5 minut i dopiero otwieramy piekarnik. Potem od razu wyjmujemy bochenki z piekarnika i z foremek .Studzimy na kratce z piekarnika, dzięki czemu skórka nie zaparuje i jest chrupiąca. Smacznego!