Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne drożdżowe bułeczki z nadzieniem z maku i dodatkiem masy marcepanowej.
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4793
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4750
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44645
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 314
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4793
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4750
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44645
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 314
Składniki
Mleko wlać do miski, wsypać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 10 minut, żeby drożdże ,,ruszyły“ . Dodać mąkę, masło i sól. Zagnieść ciasto. Nie powinno się kleić, wiec można dosypać trochę mąki. Nakryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie makowe. Mleko wymieszać z aromatem i makiem. Podgrzać w garnuszku. Dodać masło i cukier i ponownie wymieszać. Marcepan pokroić w kawałki i dodać do masy makowej. Ciągle mieszając zagotować, aż marcepan się rozpuści i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i zostawić na 15 minut do napęcznienia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni termoobieg( lub 190 stopni grzanie góra i dół)
Ciasto zagnieść i rozwałkować na powierzni posypanej mąką na prostokąt o wymiarach 60 na 40. Masę makową rozprowadzić na cieście. Zaczynając od dłuższej strony zwinąć w rulon. Pociąć na 16- 18 kawałków. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki przełożyć na foremkę i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut. Po upieczeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.