Mały,pyszny chlebek na zakwasie z ziarnami.
Przepis dnia: 29-07-2010

Wiele osób obawia się zakwasu,niepotrzebnie,to prosta sprawa.Ten chlebek jest ulubionym chlebem mojego męża,polecam!:-)
Mały,pyszny chlebek na zakwasie z ziarnami.
Składniki
- aktywny zakwas żytni(dokarmiony 12 godz. wcześniej), 150 g.
- mąka pszenna(najlepiej typ 550,ale może być dowolna), 350 g.
- letnia woda, 200 g.
- brązowy cukier, 1 łyżeczka
- sól, 1 płaska łyżeczka
Składniki
- aktywny zakwas żytni(dokarmiony 12 godz. wcześniej), 150 g.
- mąka pszenna(najlepiej typ 550,ale może być dowolna), 350 g.
- letnia woda, 200 g.
- brązowy cukier, 1 łyżeczka
- sól, 1 płaska łyżeczka

Etapy przygotowania
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki mikserem(końcówki haki).Ciasto powinno być dosyć luźne i klejące.Przekładamy je do małej(18-20 cm) keksówki wysmarowanej olejem słonecznikowym i wysypanej otrębami lub mąką.Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.Jeżeli rano ciasto nie będzię wyrośnięte stawiamy je w ciepłe miejsce(latem na słońcu,zimą np na kaloryfer),żeby podwoiło objętość.Kiedy wyrośnie(NIE PIECZEMY NIEWYROŚNIĘTEGO CHLEBA!) smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami(dynia,słonecznik,mak,sezam,siemię lniane,co lubimy)
Piekarnik rozgrzewamy do 240 st. C.Kiedy się nagrzeje wstawiamy chleb.Po 10 min. zmniejszamy temperaturę do 200-210 st. C i pieczemy jeszcze 30 min.
Przed pokrojeniem pozwólmy mu zupełnie wystygnąć,będzie JESZCZE;-) lepszy.
SMACZNEGO!
Przepis znalazłam na(w?) blogu LEŚNY ZAKĄTEK
Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (12)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 654
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 654



Składniki
- aktywny zakwas żytni(dokarmiony 12 godz. wcześniej), 150 g.
- mąka pszenna(najlepiej typ 550,ale może być dowolna), 350 g.
- letnia woda, 200 g.
- brązowy cukier, 1 łyżeczka
- sól, 1 płaska łyżeczka
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki mikserem(końcówki haki).Ciasto powinno być dosyć luźne i klejące.Przekładamy je do małej(18-20 cm) keksówki wysmarowanej olejem słonecznikowym i wysypanej otrębami lub mąką.Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.Jeżeli rano ciasto nie będzię wyrośnięte stawiamy je w ciepłe miejsce(latem na słońcu,zimą np na kaloryfer),żeby podwoiło objętość.Kiedy wyrośnie(NIE PIECZEMY NIEWYROŚNIĘTEGO CHLEBA!) smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami(dynia,słonecznik,mak,sezam,siemię lniane,co lubimy)
Piekarnik rozgrzewamy do 240 st. C.Kiedy się nagrzeje wstawiamy chleb.Po 10 min. zmniejszamy temperaturę do 200-210 st. C i pieczemy jeszcze 30 min.
Przed pokrojeniem pozwólmy mu zupełnie wystygnąć,będzie JESZCZE;-) lepszy.
SMACZNEGO!
Przepis znalazłam na(w?) blogu LEŚNY ZAKĄTEK
Rewelacyjny przepis..pierwszy raz piekłam chleb na zakwasie.Wyszedł boski :) :) Troszkę przepis zmodyfikowałam, zamiast zwykłej mąki dałam 150g owsianej i 200 pszennej typ 500..Następny będę piekła tylko z owsianej :)
jaki wymiar keksówki, bo muszę, muszę go zrobić, jest wspaniały, aha ile to jest 150g zakwasu, szklanka?
Częstuj się,jab. lubię karmić ludzi!Sama niekoniecznie jem-lubię robić:-)Tak że,jak mawiał mój dziadek-NIE KRĘPULCUJ SIĘ!;-DD
Bardzo proszę,częstuj się!Ja lubię karmić ludzi,sama niekoniecznie muszę jeść:-)Jak mawiał mój dziadek-Nie KRĘPULCUJ się,proszę bardzo!:-)))
chleby na zakwasie są najlepsze na świecie, mogę kawałeczek ???